woensdag 21 juli 2010

Naar Nederland

Nog even en dan gaan Sophie en Yvonne het hete Dubai inruilen voor het aanzienlijk minder warme Nederland. Laat de bitterballen, kroketten, hagelslag en vla maar komen! En de frisse lucht, de groene weilanden en de bossen! Maar het zal ook wel weer even wennen zijn, want we moeten zelf:

- tanken (gelukkig minder vaak dan hier)
- (huur)auto wassen (hoewel, de wekelijkse zandlaag zit er niet op)
- boodschappen in tassen doen
- het boodschappenkarretje terugbrengen
- de badkamer schoonmaken (maar dat is er in ons huis in Nederland 'slechts' één)
- vloeren dweilen (maar: geen zand in Nederland)
- afvalcontainer bij de weg zetten (hier doen ze er zelfs een vuilniszak in)
- in de parkeergarage het kaartje in de machine bij de slagboom stoppen (dat is wel héél erg maar gelukkig alleen in een bepaalde mall bij een paar slagbomen)

Klinkt luxe, maar in Nederland hoef je je tenminste niet af te vragen welke airco/huishoudelijk apparaat/bankpasje nu weer niet (goed) werkt. De airco in de slaapkamer van Domien en Yvonne heeft het begeven. De compressor is kapot, maar die moet besteld worden dus dat kan wel even duren. Daarom slapen we nu in de studeer- annex logeerkamer.

vrijdag 16 juli 2010

De rock 'n' roll fairy

Sophie heeft vakantie. De eerste twee weken van de lange, lange zomervakantie (ruim 10 weken) zijn voorbij. Ze heeft al een paar nachtjes gelogeerd bij een van haar Duitse vriendinnen. Ook is ze met haar Nederlandse vriendinnen een dagje naar 'Kidzania' geweest. Dat is een realistisch gebouwd miniatuur-stadje waar kinderen allerlei beroepen kunnen naspelen: van chirurg tot piloot en van mannequin -erg populair bij Sophie!- tot kapper. Ze verdienen dan geld dat ze naar de bank kunnen brengen of uitgeven in bijvoorbeeld de supermarkt. Of om een rijbewijs te halen in 'echte' auto's. Een ambulance, politie auto en brandweerwagen ontbreken niet.
Kidzania is in Dubai Mall -grootste mall ter wereld-, dus Yvonne ging met de andere moeders winkelen, koffiedrinken, winkelen, lunchen, winkelen, theedrinken (beroep: expat-vrouw)...de meiden wilden niet naar huis.

Afgelopen week is Sophie op 'drama camp' geweest: vijf dagen van 9 tot 15 dansen, zingen en toneelspelen. De laatste middag deden ze een voorstelling. Sophie speelde de rock 'n' roll fairy.

woensdag 14 juli 2010

Een wel héél chique Bäckerei

Af en toe is ons leven hier een beetje surrealistisch.
Yvonne was deze week met een Duitse vriendin in Mall of the Emirates (die van de indoor skibaan/sneeuwpretpark). Die wist wel een 'Duitse' bakkerij in deze mall, met echt lekker Duits brood, pretzels enzovoort. Alleen was de locatie en het personeel van de Bäckerei ietsjes anders dan je zou verwachten.

De bakkerij was namelijk in de hoek van een chique hotel-restaurant. De bediening: een in net pak en witte handschoentjes gestoken uiterst correcte Aziatische gastheer. De broden gingen niet in een broodzak maar werden zeer nauwkeurig in plastic folie gewikkeld. Maar het betalen was helemaal apart. In restaurants krijg je vaak de rekening in een (leren) mapje waar je dan geld of je creditcard in kunt stoppen. De twee rekeningen werden ook zo bezorgd. Terwijl Yvonne en haar vriendin hun lachen bijna niet konden inhouden, legden ze met een serieus gezicht beiden geld op het mapje. En kregen even later netjes hun wisselgeld terug in het mapje. Heel apart, maar het brood en de pretzels waren inderdaad erg lekker.

donderdag 8 juli 2010

WK voetbal kijken

Voor het eerst sinds we in Dubai wonen, vinden we het jammer dat we niet in Nederland zijn. Tijdelijk, dat wel. De reden: het WK. We zijn geen enorme voetbalfans, maar de oranje sfeer in Nederland missen we wel. BVN zendt gelukkig wel het WK Journaal uit. Maar de wedstrijden zelf kunnen we niet op tv zien, omdat je in Dubai dan een duur abonnement moest nemen plus een aparte decoder moest kopen.

Dinsdag zijn we naar een van de golfclubs geweest om de wedstrijd te kijken. Daar is het 'Holland House' van de Nederlandse Vereniging en dus konden we samen met heel veel landgenoten genieten van de halve finale. Het was warm, laat (22.30 uur) en donker maar de sfeer was heel bijzonder. In het gebouw zelf kijken kon wel, maar wij zaten buiten op het grasveld bij het megagrote scherm. Buiten konden de kinderen namelijk spelen. Sophie vermaakte zich met een paar vriendinnetjes en andere Nederlandse kinderen op het springkasteel, door golfballen te zoeken en met een vlag rond te rennen. Maar tussendoor keken ze ook wel naar de wedstrijd en juichten enthousiast mee bij elk doelpunt. Zondag gaan we weer!

maandag 5 juli 2010

Onze stempeltjes-verzameling

Sinds we in Dubai wonen, of eigenlijk sinds we plannen hadden, lopen onze paspoorten vol met visumstempels. Elke keer dat we Dubai in of uit gaan, krijgen we weer een paar stempels erbij. Zo kunnen de vriendelijke heren van de paspoortcontrole zien hoe lang we buiten de VAE zijn geweest. Als je een verblijfsvisum hebt, mag je namelijk maximaal zes maanden buiten de Emiraten zijn. Daarna vervalt je visum en dat is...best vervelend, zeg maar. Toeristen krijgen op het vliegveld een visum waarmee ze drie maanden in de Emiraten mogen blijven.

Domien moet voor zijn werk af en toe naar het buitenland, dus dan gaat het helemaal snel met de stempeltjes. Vandaag was hij bijvoorbeeld in zandbak Kuweit voor een afspraak. Dat is ongeveer anderhalf uur vliegen, maar hij heeft er wel weer een visum voor nodig.



Sophie vindt het wel interessant, al die visumstempels in haar paspoort (met Hello Kitty omslag!). De meeste stempels zijn vrij saai -New York, Dubai- maar andere zijn wel grappig zoals die van Jordanië en Egypte.

zondag 4 juli 2010

In de nachtclub van het Hilton Fujairah Resort...


....zagen wij de wedstrijd Nederland-Brazilië. Mét bitterbal en frikandel, dankzij de aanwezige Nederlandse fans.


We waren namelijk een weekendje weg naar Fujairah, een van de andere Emiraten. Behalve voetbal kijken, hebben we niet veel meer gedaan dan in zee en in het zwembad zwemmen. En natuurlijk gingen we uitgebreid lunchen en ontbijten. Heerlijk. De zee -in dit geval de Indische Oceaan- is nu lekker warm in de Emiraten, het is net alsof je in een bad stapt. Behalve dan natuurlijk de nogal hoge golven en het erg zoute water. Het hotel had een privé-strand, dus dat was lekker luxe.

Na het warme bad in zee moesten we afkoelen in het zwembad. Zwembaden zijn hier namelijk gekoeld. En dat is wel zo fijn met temperaturen van 40-45C en een luchvochtigheid van soms wel 95%.

In Fujairah zijn bergen en het is er wat groener. Dus dat was weer eens wat anders dan het gele, platte en drukke Dubai.